Personenalarmtoestel

ZONNEDRIES

“Een plaats waar iedereen uit de buurt welkom is. In ons dienstencentrum kunnen mensen terecht om andere mensen te ontmoeten, om te ontspannen, om bij te leren en om informatie of hulp te krijgen als dat nodig is. “

 

Personenalarmtoestel


Wat is het?

Het alarmtoestel laat bejaarden toe van op elke plaats in de eigen woning of zelfs er buiten alarm te geven in geval van nood. (bijvoorbeeld een ongelukkige val).
Op deze manier komt het OCMW tegemoet aan de vraag van vele bejaarden om zolang
mogelijk te verblijven in de eigen woning.

Hoe werkt het precies?

Telkens de bejaarde zich in een situatie bevindt waar hij hulp nodig heeft, alarmeert hij via een knop op het alarmtoestel of op de knop van het draadloos zendertje dat men om de hals draagt.
Op dat moment krijgt hij meteen een spreek-verbinding met Tele-Hulp. De medewerker van Tele-Hulp schat op professionele wijze de situatie in en roept -indien nodig- hulp in.
Op voorhand geeft de bejaarde namelijk een lijst door van mensen die hen zouden kunnen bijstaan als er iets voorvalt. Deze personen worden 1 na 1 opgebeld tot men iemand aan de lijn heeft die kan langs gaan om zich van de situatie te vergewissen. Indien er niemand van deze lijst de oproep beantwoordt, wordt er contact opgenomen met de hulpdiensten.

Wie kan beroep doen op deze dienst?

Alle zorgbehoevende inwoners van de gemeente Tielt-Winge.

Hoe vraag je dit aan?

De aanvraag dient te gebeuren bij de centrumleider van het lokaal dienstencentrum Zonnedries. (contactgegevens zie verder).
Deze brengt na de aanvraag een huisbezoek om de werking van het personenalarmtoestel te bespreken.

Wat kost het?

Naast een eenmalige waarborg (25 euro) en de eenmalige plaatsingskosten (25 euro)
betalen de gebruikers 12,40 euro per maand huur aan de vzw Tele-hulp voor de spreek–
en luisterverbinding.
De waarborg van 25 euro zal terugbetaald worden bij inlevering van het toestel.

Waarom deze dienstverlening?

Heel wat bejaarden zien ertegenop om op hun oude dag nog te verhuizen. Ze hebben jaar en dag in éénzelfde woning geleefd en willen deze liever niet verlaten.
Via de dienst personenalarmtoestel wil het OCMW Tielt-Winge zorgbehoevende
inwoners van Tielt-Winge de kans geven om zolang mogelijk in de eigen woning te blijven wonen.
Een ongeval of een probleem met de gezondheid kan iedereen overkomen. Voor mensen die alleen wonen kunnen de gevolgen soms ernstig zijn, gewoon omdat het te lang duurt voor ze geholpen worden.

Samenwerkingsovereenkomst met Telehulp

Tele-Hulp werd opgericht voor mensen die zich bewust zijn van dit probleem. Zij zorgen
tegelijkertijd voor de gemoedsrust van de naasten.
Deze naasten kunnen rekenen op permanente aanwezigheid van de alarmcentrale, 24u op 24u en 7 dagen op 7.

Om de folder van deze dienst te raadplegen, klik op onderstaande link:
folder personenalarmtoestel

Niet helemaal duidelijk?
Bekijk onze FAQ om de meestgestelde vragen meteen te raadplegen!

Nieuwsberichten

Bakken met Fernand – ‘Tarte Maison’

Dinsdag 29 september 2020 – 13u30 – 16u30 Een bodem van bladerdeeg, erbovenop een soezenbeslag, een vulling van banketbakkersroom, fruit en slagroom. Een bijzonder en overheerlijk taartje! Kom het leren bakken en nodig je familie of vrienden uit voor een gezellige koffieklets. Inschrijven is noodzakelijk en kan tot een week voordien. Prijs: 5 euro (recept, […]

Lees meer

Tekencursus beginners

Woensdag 30 september 2020 – 13u30 – 16u30 Kriebelt de tekenmicrobe, maar weet je niet waar te beginnen? Dan is de cursus ‘Tekenen voor beginners’ de ideale start. Artiest Marin leert je stap voor stap de geheimen van de grote artiesten kennen. In de eerste les stelt hij drie populaire tekenmaterialen voor waarmee we in […]

Lees meer

PC beginners

Maandag 5 oktober 2020 – 13u30 – 16u30 i.s.m. ‘Seniornet Vlaanderen’. De cursus is gebaseerd op Windows 10. Deze reeks is bedoeld voor personen die nog niet of maar heel weinig met de computer gewerkt hebben. Je meert je computer aan- en uitschakelen. Daarna maak je kennis met de onderdelen van je PC. Je leert […]

Lees meer